Poznaj Najpopularniejsze Gatunki Sera ! Wiedziałeś O Nich ?

najpopularniejsze gatunki sera

Gości na stołach większości Polaków, zazwyczaj podczas porannego śniadania jako dodatek do pieczywa lub zapiekanki. Bogactwo wielu składników odżywczych oraz minerałów w tym witaminy z grupy B, D, A, miedź, cynk, które odpowiadają za wzmacnianie odporności naszego organizmu szczególnie w sezonie zimowym. Dodatkowo jest on także świetnym źródłem energii oraz ma udowodniony pozytywny wpływ na nasz nastrój. Mowa tu oczywiście o naszych niezastąpionych serach. Ciekawostką jest, że w Polsce jest produkowanych około nawet 90 gatunków sera. Jesteście zaskoczeni? No to pomyślcie, że na świecie ta liczba jest o wiele, wiele większa. Myślę, że nikt nie byłby w stanie ich wszystkich wymienić oraz opisać przy takiej liczbie, dlatego przedstawię Wam tylko te najbardziej popularne gatunki sera w Polsce. Jesteście ciekawi czy znajdziecie tutaj swojego faworyta? Zapraszam serdecznie do dalszej części wpisu. Miłego Czytania!



Ser Gouda 

Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej popularnych serów w Polsce. Znajdziemy go w każdym sklepie osiedlowym oraz w hipermarkecie. W moich rejonach potocznie nazywamy go jako ser żółty. Zdobył on popularność nie tylko w Polsce, ale także w zaskakującym tempie robi to w Holandii. Wcale mnie to nie dziwi, gdyż jego smak jest delikatny, a zarazem wyjątkowy. Jest obowiązkowym dodatkiem do zapiekanek, kanapek, sałatek oraz innych dań, którym nadaje wyrazisty smak. Gouda należy do grupy serów półtwardych. Wytwarzany jest z mleka krowiego, dzięki czemu tak wspaniale smakuje większości osób. Smak ma bardzo wyrazisty oraz śmietankowy. Jego największą zaleta jest jego miękkość przez co dobrze się go ściera. Bardzo często w jego strukturze można zauważyć drobne oczka. Są one ubocznym produktem bakterii, dzięki którym zmienia się jego smak oraz zapach. Mogą one różnić się wielkością w zależności od rodzaju sera. 

Ser Gouda

Gatunki sera

Ser Mozarella

Następny popularny gatunek, który się pojawia w naszym dzisiejszym zestawieniu najpopularniejszych gatunków sera. Mozarella również w bardzo szybkim tempie zagościła w domach Polaków. Jest ona produkowana zarówno z mleka krowiego jak i bawolic. Jest to se typu pasta. Możemy go otrzymać w kształcie kuli( małych i dużych) oraz jajka. Moim zdaniem ma najlepszy smak z serów oraz świeży zapach. Możemy go dodawać do wszystkiego. Świetnie smakuje podany świeży bezpośrednio jako dodatek do kanapki lub zapiekany. Ma bardzo dużą zawartość biała, dzięki czemu możemy go wprowadzić nawet do zdrowej i zrównoważonej diety. Pochodzi z południowych Włoch, gdzie stanowi składnik wielu dań tradycyjnych tamtejszej kuchni. 


Mascarpone 

Ser Mascarpone 

Kolejne miejsce w naszym zestawieniu zajmuje Mascarpone, który również tak jak ser Mozarella ma swoje pochodzenie z Włoch. Jest on białym oraz niezwykle kremowym serem. Różni sie od innych serów z mleka krowiego tym, że nie produkuje się go bezpośrednio z mleka, tylko ze śmietanki. To właśnie śmietanka zapewnia mu taką wspaniałą kremowość. Jego smak jest bardzo łagodny, wyczuwa się w nim nawet lekką słodkość. Nadaje się idealnie do wszelkiego rodzaju ciast bez pieczenia oraz deserów. Osobiście łączę go z erytrolem i śmietanką 30%, dzięki czemu mogę wyczarować przepyszny deser dla mojej rodziny. 


ser ricotta

Ser Ricotta

Ostatnim popularnym serem jest Ricotta, również pochodzący z Włoch. Swoim kremowym i lekko słodkim smakiem bardzo przypomina ser Mascarpone. Podobnie tak jak on jest najczęściej dodawany do deserów, ciast, ale także do zapiekanek oraz sosów. Zawiera 20-30% tłuszczu. Zalicza się go do serów miękkich, niedojrzewających. Można go spożywać samodzielnie, lub jako dodatek do wcześniej wymienionych dań. Jest świetnym źródłem wapnia oraz Witaminy A. 


najpopularniejsze gatunki sera

A Czy W Moim Zestawieniu Najpopularniejszych Serów W Polsce Znalazł Się Wasz Faworyt ?

gabrysiowa mama kontakt

Komentarze

  1. Uwielbiam sery. Większość z zestawienia już jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię Gouda, Edamski, Salami. W sumie nie mam chyba jakiegoś, którego bardzo bym nie lubiła. Wszystkie sery z tego zestawienia kojarzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też wszystkie te sery znam i używam w mojej kuchni. Moja rodzina bardzo lubi kanapki z serem i tosty na śniadanie, więc zawsze mam jakiś w domu. Poza tym często przygotowuję słodkie desery, w których wykorzystuję ser mascarpone. Lubię testować nowe smaki serów, więc gdy mam możliwość to zawsze próbuję czegoś nowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham sery i nie wyobrażam sobie lepszej delicji. Sporo już wypróbowałam, ale wiem, że jeszcze sporo przede mną. Idę jutro na zakupy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie gatunki sera znamy, gdyż jesteśmy wielkimi jego smakoszami, zawsze podczas podrózniczych dni staramy dotrzeć się do małych wytwórni sera, trafić na niepowtarzalny smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jestem ogromną fanką serów wędzonych, mogłabym jeść je kilogramami, ale taką goudą czy mozarellą nie pogardzę również :D

    Pozdrawiam, Melka blogerka

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwsze trzy na stałe u mnie goszczą, są w lodówce niemal zawsze, do tego camembert, morski lub ser salami. I ostatnio też cheddar

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam te rodzaje sera, a nawet kilka innych :) Lubimy potrawy z serem i w zasadzie do różnych potraw wykorzystuje się różne sery. Ostatnio Mozarellę w dwóch postaciach dodajemy do kurczaka z pasatą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ostatnio odkrywam różne sery włoskie. Coś pysznego! Polecam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię sery i w sumie znam wszystkie wymienione przez Ciebie gatunki. Jednak muszę stwierdzić, że mojego ulubionego -sera koziego - na liście nie ma.Szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Choć mozarella wydaje mi się bez smaku, to uwielbiam ją jako dodatek do pizzy. Najlepiej mieszana z goudą właśnie, wtedy nadaje jej pikantniejszego wyrazistego smaku. Ja lubię jeszcze sery białe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie dziwię się, że w tym zestaiweniu jest gouda, mozarella i mascarpione. Sama używam ich bardzo częśto, a mozarella pięknie pasuje do pizzy :D. Goude kochamy, ale o wiele bardziej lubimy ser zamojski. Jest ona dostępny w niewielu sklepach :) Ricotty jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Warto poznawać nowe smaki. Serów jest mnóstwo i każdy inny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sery są przepyszne. Można się w nich rozsmakować.

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak się składa, że znam każdy zaproponowany i dość często po nie sięgam jako urozmaicenie do kanapek czy innych moich dań ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy wpis, nie miałam pojęcia, że istnieje tyle gatunków sera. Swoją drogą uwielbiam takie wpisy jedzeniowe, zwłaszcza, że jestem wielką fanką gotowania. Niedawno zakupiłam nową kuchenkę gazową, dzięki której przyrządzanie posiłków jest jeszcze przyjemniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  18. Cieszę się, że w większych marketach robią akcje różnych tygodni z produktami jakiegoś kraju. Dzięki temu można popróbować nieznane smaki serów i innych produktów.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mnie najbardziej smakują sery pleśniowe, a mascarpone lub ricottę często do sernika dodaję jest wtedy lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  20. Sery to moja słabość i jest mi z tym dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  21. Gdy w przepisie mam jakiś nowy rodzaj sera, którego jeszcze nie znam, to mam powód, żeby taki kupić i wypróbować. Dzięki temu poznaję nowe smaki serów.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja ostatnio na https://puppo.pl/koper-wloski-w-ciazy-czy-mozna-go-stosowac/ czytałam o koprze włoskim. Tyle różnych informacji krąży na jego temat i chciałam wiedzieć czy mogę go w ciąży stosować czy nie. Artykuł godny uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawe informacje. Warto wiedzieć więcej o serach i ich właściwościach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są między innymi wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics.

instagram @gabrysiowamama_

Copyright © Gabrysiowa Mama