5/18/2019 2

Poznaj Najpopularniejsze Gatunki Sera ! Wiedziałeś O Nich ?

najpopularniejsze gatunki sera

Gości na stołach większości Polaków, zazwyczaj podczas porannego śniadania jako dodatek do pieczywa lub zapiekanki. Bogactwo wielu składników odżywczych oraz minerałów w tym witaminy z grupy B, D, A, miedź, cynk, które odpowiadają za wzmacnianie odporności naszego organizmu szczególnie w sezonie zimowym. Dodatkowo jest on także świetnym źródłem energii oraz ma udowodniony pozytywny wpływ na nasz nastrój. Mowa tu oczywiście o naszych niezastąpionych serach. Ciekawostką jest, że w Polsce jest produkowanych około nawet 90 gatunków sera. Jesteście zaskoczeni? No to pomyślcie, że na świecie ta liczba jest o wiele, wiele większa. Myślę, że nikt nie byłby w stanie ich wszystkich wymienić oraz opisać przy takiej liczbie, dlatego przedstawię Wam tylko te najbardziej popularne gatunki sera w Polsce. Jesteście ciekawi czy znajdziecie tutaj swojego faworyta? Zapraszam serdecznie do dalszej części wpisu. Miłego Czytania!



Ser Gouda 

Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej popularnych serów w Polsce. Znajdziemy go w każdym sklepie osiedlowym oraz w hipermarkecie. W moich rejonach potocznie nazywamy go jako ser żółty. Zdobył on popularność nie tylko w Polsce, ale także w zaskakującym tempie robi to w Holandii. Wcale mnie to nie dziwi, gdyż jego smak jest delikatny, a zarazem wyjątkowy. Jest obowiązkowym dodatkiem do zapiekanek, kanapek, sałatek oraz innych dań, którym nadaje wyrazisty smak. Gouda należy do grupy serów półtwardych. Wytwarzany jest z mleka krowiego, dzięki czemu tak wspaniale smakuje większości osób. Smak ma bardzo wyrazisty oraz śmietankowy. Jego największą zaleta jest jego miękkość przez co dobrze się go ściera. Bardzo często w jego strukturze można zauważyć drobne oczka. Są one ubocznym produktem bakterii, dzięki którym zmienia się jego smak oraz zapach. Mogą one różnić się wielkością w zależności od rodzaju sera. 

Ser Gouda

Gatunki sera

Ser Mozarella

Następny popularny gatunek, który się pojawia w naszym dzisiejszym zestawieniu najpopularniejszych gatunków sera. Mozarella również w bardzo szybkim tempie zagościła w domach Polaków. Jest ona produkowana zarówno z mleka krowiego jak i bawolic. Jest to se typu pasta. Możemy go otrzymać w kształcie kuli( małych i dużych) oraz jajka. Moim zdaniem ma najlepszy smak z serów oraz świeży zapach. Możemy go dodawać do wszystkiego. Świetnie smakuje podany świeży bezpośrednio jako dodatek do kanapki lub zapiekany. Ma bardzo dużą zawartość biała, dzięki czemu możemy go wprowadzić nawet do zdrowej i zrównoważonej diety. Pochodzi z południowych Włoch, gdzie stanowi składnik wielu dań tradycyjnych tamtejszej kuchni. 


Mascarpone 

Ser Mascarpone 

Kolejne miejsce w naszym zestawieniu zajmuje Mascarpone, który również tak jak ser Mozarella ma swoje pochodzenie z Włoch. Jest on białym oraz niezwykle kremowym serem. Różni sie od innych serów z mleka krowiego tym, że nie produkuje się go bezpośrednio z mleka, tylko ze śmietanki. To właśnie śmietanka zapewnia mu taką wspaniałą kremowość. Jego smak jest bardzo łagodny, wyczuwa się w nim nawet lekką słodkość. Nadaje się idealnie do wszelkiego rodzaju ciast bez pieczenia oraz deserów. Osobiście łączę go z erytrolem i śmietanką 30%, dzięki czemu mogę wyczarować przepyszny deser dla mojej rodziny. 


ser ricotta

Ser Ricotta

Ostatnim popularnym serem jest Ricotta, również pochodzący z Włoch. Swoim kremowym i lekko słodkim smakiem bardzo przypomina ser Mascarpone. Podobnie tak jak on jest najczęściej dodawany do deserów, ciast, ale także do zapiekanek oraz sosów. Zawiera 20-30% tłuszczu. Zalicza się go do serów miękkich, niedojrzewających. Można go spożywać samodzielnie, lub jako dodatek do wcześniej wymienionych dań. Jest świetnym źródłem wapnia oraz Witaminy A. 


najpopularniejsze gatunki sera

A Czy W Moim Zestawieniu Najpopularniejszych Serów W Polsce Znalazł Się Wasz Faworyt ?

gabrysiowa mama kontakt


2 komentarze:

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są między innymi wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics.

Copyright © 2017 Gabrysiowa Mama