Grill ogrodowy- jaki wybrać? Na co zwrócić uwagę?

 








Wraz z sezonem letnim w naszych ogrodach i działkach rozpoczyna się wielkie grillowanie. Niewątpliwie to najlepszy czas do spotkań na świeżym powietrzu w gronie najbliższych. Aby móc bez zmartwień cieszyć się tym niezwykle spędzonym czasem w gronie przyjaciół i bliskich warto wyposażyć w najlepszej oraz najwyższej jakości grill ogrodowy. Pozwoli nam to na przyjemne przyrządzenie przepysznych potraw dla nich. Wybór konkretnego urządzenia jest bardzo ważny, dlatego w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was kilka porad, dzięki którym wybierzecie wytrzymałe i stylowe grille zewnętrzne. 



#1  Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu grilla ogrodowego? 



Zakup odpowiedniego grilla do naszego ogrodu może być naprawdę trudny, gdy nie mieliśmy wcześniejszego doświadczenia w zakupie takowego sprzętu. Jednym z podstawowych czynników na jakie powinniśmy zwrócić uwagę dokonując zakupu jest rodzaj paliwa. Wymieniamy tutaj węgiel drzewny, brykiet, gaz, a nawet prąd elektryczny. Każdy z nich ma słabszą i mocniejszą moc. Jeśli jesteś osobą, która preferuje klasyczny i mocniejszy aromat potrawy to polecam wybór węgla drzewnego. Grill gazowy bardzo szybko nagrzewa się i jest prosty w obsłudze. Grill elektryczny sprawdzi się jedynie w pomieszczenia z dostępem do prądu. Kolejnym ważnym czynnikiem jest materiał wykonania. Najlepszym wyborem będzie tutaj stal lub aluminium. Cechują się wytrzymałością oraz trwałością. Ostatnim czynnikiem jest wielkość grilla. Powinna być ona przystosowana przede wszystkim do wielkości miejsca, w którym umieścimy urządzenie. 



#2 Jaki grill wybrać?



Grill to przede wszystkim urządzenie, które zazwyczaj ma okrągła ogniotrwałą misę z punktami na której mocujemy ruszt. Wyróżniamy tutaj grille stałe oraz przenośne. Grille możemy podzielić na rożne grupy, w których wyróżniamy: 

  • Grill gazowy- zyskał naprawdę bardzo dużą popularność wciągu ostatnich lat. Zasilany jest najczęściej gazem oraz propanem. Do jego rozpalenia nie potrzebujemy podpałki oraz zapałek. Bardzo szybko się nagrzewa i niemal od razu jest gotowy do grillowania potraw. Temperaturę regulujemy i dopasowujemy do grillowania określonych potraw. Jest to najdroższy model grilla, jednak posłuży przez bardzo długi czas. Łatwo się go czyści konserwuje. 
  • Grill węglowy- najbardziej popularne i powszechne. Zazwyczaj posiadają okrągłą, ognioodporną misę do której wsypujemy węgiel lub brykiet drzewny. Odpalamy go samodzielnie z pomocą podpałki lub innych specyfików. Są dostępne w wielu różnych kształtach i rozmiarach. Ich wybór jest naprawdę ogromny. Potrawy przygotowane na takim grillu wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, gdyż nabierają aromatu z dymu oraz ognia. Zdecydowanie to świetny wybór jako grill zewnętrzny. Jedyną wadą jest tutaj konieczność samodzielnego rozpalenia oraz szkodliwość podpałki, którą musimy dobrze wypalić na ogniu, aby jedzenie było bezpieczne. Polecam tutaj szczególnie eko ogniska, które są w 100% bezpieczną alternatywą dla podpałki. 
  • Grill elektryczny- model grilla, który zazwyczaj jest polecany do grillowania wewnątrz, balkonie lub tarasie. Grill elektryczny bardzo szybko się nagrzewa i nie wydziela dymu. Wymaga podłączenia do prądu. To rodzaj grilla w którym przygotujemy zdrowe i smaczne potrawy. Ma wielu zwolenników. 
  • Paleniska- stały się bardziej popularne w ostatnim czasie. Składa się ze stalowej misy oraz nóżek. Tak jak w przypadku grilla węglowego potrzebuje do rozpalenia węgla drzewnego lub brykietu. Można je ustawić praktycznie wszędzie, a w chłodniejsze dni może służyć jako źródło ciepła. 
  • Kociołki- wyróżniamy tutaj kociołki żeliwne oraz emaliowane. Jest to zupełnie inna forma grillowania, gdyż w kociołku gotujemy z pomocą wysokiej temperatury, która pochodzi z rozpalonego ogniska. Kociołek zawieszamy nad paleniskiem. W kociołku przygotujemy naprawdę niezwykłe potrawy, dzięki gotowania nad ogniem. 


Wybór grilla zewnętrznego powinien być uzależniony od sposobu zasilania. Ze względu na rodzaj zasilania do użytku zewnętrznego najbardziej są polecane grille węglowe oraz gazowe. Dopuszczalne są tutaj w niektórych przypadkach modele elektryczne, jednak te powstały z myślą o gotowaniu we wnętrzach, tarasach lub balkonach. 



#3 Akcesoria i wyposażenie grilla 



Aby móc w pełni cieszyć się z modelu wybranego grilla warto zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria grillowe. Bardzo ważną zasadą jest tutaj rezygnacja z wszelkich drewnianych i plastikowych akcesoriów, które nie nadają się do pracy przy tak bardzo wysokiej temperaturze. Najlepszym wyborem będzie tutaj odporna na ciepło stal nierdzewna. Przyborami, które powinniśmy zakupić są szczypce, widelec oraz łopatka. Dodatkowo mogą to być nakłuwacze do mięsa, termometr, stalowe tacki do grilla, szpile do grillowania szaszłyków oraz rękawice. Akcesoria możemy kompletować oddzielnie lub kupić gotowy zestaw.


Podsumowując kupno grilla nie musi być wyczynem, jeśli wybierzemy go zgodnie z naszymi upodobaniami, a wtedy domowe przyjęcia czy podróżowanie ( jeśli zdecydujemy się na grill przenośny) z grillem będzie o wiele łatwiejsze.  A jeśli chodzi o podróżowanie w ostatnim czasie podczas planowania lotu udało mi się znaleźć naprawdę tanie loty!




A na co Wy zwracacie uwagę podczas wyboru grilla ogrodowego? Koniecznie dajcie znać w komentarzu!



\


Komentarze

  1. taki duży, zamykany grill z pokrywą to dobra opcja, ale i tak nic nie przebije mojego betonowego grilla z wędzarnią <3 to była doskonała inwestycja, teraz co ty dzień robimy sobie grilla :D nie trzeba targać sprzętu z garażu, ani martwić się dymem, bo ,,ucieka" on kominem, a nie tam na boki :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych, które są między innymi wykorzystywane w analizie statystyk poprzez Google Analytics.

instagram @gabrysiowamama_

Copyright © Gabrysiowa Mama